praktijkcasus-perfectionisme

De perfectionist die zichzelf in de weg zat

In assessments zien we het keer op keer: goed functionerende professionals die onder druk terugvallen in onbewuste leiderschapspatronen. Patronen die ooit hielpen, maar nu in de weg staan. In deze praktijkcasus lees je hoe zo’n patroon zichtbaar werd tijdens een assessment, wat het effect was op de kandidaat, en hoe ontwikkeling mogelijk werd zodra het patroon bespreekbaar werd.

De kandidaat

Anouk (niet haar echte naam) is directeur kinderopvang bij een welzijnsorganisatie. Ze is betrokken, loyaal en gedreven – het soort leider dat geen detail over het hoofd ziet en altijd klaarstaat voor haar team.

Maar tijdens haar assessment zagen we een ander patroon naar voren komen: perfectionisme.

Altijd alles zelf doen

Anouk legde de lat torenhoog. Niet alleen voor haar team, maar vooral voor zichzelf. Taken delegeerde ze nauwelijks. Ze wilde anderen niet belasten, vond bovendien dat ze het zelf sneller of beter kon. Onder druk werkte ze nog harder, nam ze nog meer verantwoordelijkheid. Dit liep goed, totdat er een nieuwe bestuurder aantrad.

Kritiek kwam hard aan

In gesprekken merkte hij dat Anouk moeite had met het ontvangen van feedback. Niet omdat ze koppig is, integendeel. Maar omdat ze zelf al haar grootste criticus is. Kritiek van buitenaf raakte een kwetsbare snaar vanbinnen: “ik doe het niet goed genoeg.”

De valkuil van waardering

Zoals bij veel perfectionistische leiders ontstond er gaandeweg een afhankelijkheid van externe waardering. Anouk deed zó haar best, dat ze steeds meer bevestiging nodig had dat ze op de goede weg zat. En precies dat maakte haar als directeur kwetsbaar: ze ging sturen op wat anderen wilden, in plaats van op wat het team werkelijk nodig had. Bovendien kwam het hard aan dat de nieuwe bestuurder haar “niet goed genoeg” leek te vinden.

Wat hielp?

Tijdens het assessment werd dit patroon zichtbaar, en bespreekbaar. Anouk kreeg inzicht in haar neiging tot perfectionisme en de prijs die ze daarvoor betaalt. Niet alleen qua energie maar ook in leiderschapseffectiviteit. Samen onderzochten we waar haar kracht ligt en wat zij nodig heeft om los te laten en meer te vertrouwen op haar team.

Waarom dit belangrijk is

Perfectionisme is één van de leiderschapspatronen die we vaak tegenkomen in assessments. Ze ontstaan meestal uit overlevingsstrategieën: ooit hielpen ze je verder, nu houden ze je tegen. En dat is precies waarom we er bij Successment op checken, om te begrijpen waar iemand staat in die persoonlijke reis, en wat iemand nodig heeft om in zijn of haar ware kracht te komen.

Herken je dit patroon in jouw organisatie?

Zie je leidinggevenden die loyaal en hardwerkend zijn, maar zichzelf voorbijlopen in hun streven naar perfectie?

👉 Een assessment maakt patronen zoals perfectionisme zichtbaar, zonder oordeel en mét ontwikkelrichting.
📞 Plan vrijblijvend een analysegesprek of neem contact op.

Comments are closed.